حاشیه نشینی در شهر بزرگ ۲ میلیون نفری تبریز پدیده ای است که از سال ۱۳۴۰ ه ش با استقرار صنایع سنگین که نیاز به نیروی ساده کار داشت به صورت تدریجی بوجود آمد.
بنا به گزارش سایت خبری شهرداریها، توسعه نیافتگی روستاها و نبود زیر ساختهای لازم برای سکونت و زندگی و زرق و برق شهری، امروز تبریز را به یکی از کلانشهر هایی تبدیل کرده است که با معضلات بی شمار حاشیه نشینی دست و پنجه نرم می کند و خوشبختانه در سالهای اخیر لزوم ساماندهی حاشیه نشینی این کلانشهر مورد توجه مسئولان ملی ، محلی و شهری قرار گرفته است.
مهندس محمدزاده رئیس اداره بافت های فرسوده ، شهری سازمان راه و شهرسازی آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه هم اکنون ۸۰ هزار خانوار در مناطق حاشیه نشین تبریز در شمال ، جنوب و غرب تبریز زندگی می کنند ،گفت : اکثر خانوارهای حاشیه نشین پر جمعیت هستند و طبق برآوردهای کارشناسی حدود ۴۰۰ هزار نفر از جمعیت تبریز را حاشیه نشینان تشکیل می دهند که در ۱۸ محله پر جمعیت در شمال و جنوب زندگی می کنند .
وی گفت : طبق مصوبه دور دوم سفرهای استانی دولت گذشته ساماندهی حاشیه نشینی تبریز جزو برنامه های ملی قرار گرفت و تاکنون با اختصاص ۴۱ هکتار زمین مناسب در نقاط مختلف شهر تبریز بدنبال انتقال بخشی از زاغه نشین ها به سکونت گاه های رسمی و استاندارد هستیم .
مهندس محمدزاده گفت: با بررسی کارشناسان شهرسازی و مسکن در وهله اول ۳ هزار خانوار حاشیه نشین در ضلع جنوبی اتوبان پاسداران به این مناطق منتقل خواهند شد که تاکنون ۱۲۰ میلیارد ریال هزینه شده است .
وی افزود : متاسفانه اکثر جمعیت ۴۰۰ هزار نفری حاشیه نشین تبریز در مناطق شمالی شهر استقرار یافته اند که ۹۰ درصد خانه های آنها غیر استاندارد ساخته شده است .
اصغر عابدزاده عضور شورای اسلامی تبریز نیز با اشاره به اینکه ۸۰ سال است که حاشیه نشینی بصورت تدریجی در شمال و جنوب تبریز شکل گرفته گفت: اوج افزایش حاشیه نشینی استقرار صنایعی چون تراکتورسازی ، ماشین سازی ، پالایشگاه ، و … در تبریز بوده است که امکان استخدام هزاران کارگر را بوجود آورده بود .
وی گفت : شورای شهر تبریز بدنبال برنامه ریزی برای کاستن از حاشیه نشینی و ساماندهی حاشیه نشینان است و اختصاص ۱۰۰۰ میلیارد ریال برای مسیر گشایی ها در مناطق حاشیه نشین تبریز از آن جمله است.
مهندس احتشام حاجی پور مدرس شهرسازی نیزگفت : مطالعات میدانی و کارشناسانه نشان داد باید مناطق حاشیه نشینی که در حاشیه اتوبان پاسداران در شمال شهر هستند از سوی شهرداری تملک گردند و پس از انتقال آنها به سکونت گاه های رسمی ، مناطق زاغه نشین مربوطه تخریب و به فضاهای سبز و تاسیسات شهری تبدیل شوند .
وی افزود : علاوه بر آن در برخی محلات حاشیه نشین می توان با دادن مجوز اصولی ساخت و ساز ضمن نوسازی به ارائه خدمات محله ای مانند احداث کتابخانه ، فرهنگسرا ، پارک های محله ای و … اقدام کرد.
حاجی پور افزود : مطالعات علمی نشان داد که با توانمندسازی حاشیه نشینان می توان به حل بخشی از معضلات حاشیه نشینی پرداخت.
سعید محدث نایب رئیس شورای اسلامی کلانشهر تبریز نیز گفت : بدنبال تاسیس شرکت های موسوم به حاشیه ساز در بدنه شهرداری تبریز هستیم.
سعید محدث افزود : این شرکت های حاشیه ساز زیر نظر شهرداری می توانند به عنوان متولی اصلی شناسایی ، برنامه ریزی ،نوسازی و ساماندهی بافت های حاشیه نشین و حتی فرسوده و غیر استاندارد در مناطق حاشیه نشین وارد عمل شوند.
مشاور شهردار تبریز در امور ساماندهی مناطق حاشیه نشین تبریز نیز گفت : ۷۵ درصد حاشیه نشینان در تبریز در شمال و مابقی در مناطق جنوبی و غربی تبریز زندگی می کنند.
دکتر ذکریا والایی گفت : ۳۰۰ هزار نفر از ساکنان سکونت های غیر رسمی در ضلع شمالی ما بین میدان آذربایجان تا میدان شهید فهمیده به طول ۱۵ کیلومتر زندگی می کنند که خانه های آنها سست و با مصالح ساختمانی غیر استاندارد و بدون هر گونه ضوابط شهرسازی در طول نیم قرن اخیر شکل گرفته اند.
وی گفت : محلات پرجمعیت خلیل آباد ، احمدآباد ، ملازینال ، یوسف آباد ، سیلاب قوشخانه و … در مناطق شمالی حاشیه نشین قرار دارند و متاسفانه از نظر زمین شناسی بخشی از این مناطق در جوار گسل خطرناک زلزله تبریز واقع شده اند و امروز خطرات زلزله و سیل بشدت این مناطق را تهدید می کند.
والایی گفت : مسیرگشایی در مناطق حاشیه نشین شمال با احداث چند رشته خیابان و معابر صورت گرفت و ۲ نظریه کارشناسی در شهرداری و مدیریت استان برای ساماندهی این مناطق وجود دارد که نظر اول مسیرگشایی و بازسازی و نوسازی بخشی از این مناطق با اخذ مجوزهای قانونی و مراعات ضوابط شهرسازی است و نظر دوم تخریب اکثر این مناطق و ساخت مسکن های استاندارد زیر نظر شهرداری و وزارت راه و شهرسازی و انبوه سازان است.
وی گفت : علاوه بر آن عده ای از حاشیه نشینان می گویند در صورت پرداخت نقدی ارزش ملک آنها،برای تولید و کشاورزی و دامپروری حاضرند مجددا به روستاهای خود برگردند.
دکتر والایی افزود : به همت شهرداری و شورای اسلامی کلانشهر تبریز در حال حاضر طرح جامع حاشیه نشینی تبریز در شرف تهیه و آماده شدن است و ما بدنبال تغییرات کاربری و شبکه گذاری و اصلاح خانه ها و ادامه حیات بخشی از واحدهای مسکونی مناطق حاشیه نشینی هستیم و علاوه بر آن در طرح و نقشه تفصیلی حاشیه نشینی تبریز، بخشی از مناطق کاملا غیر استاندارد تخریب و در قبال واگذاری واحدهای اصولی به فضاهای سبز تبدیل خواهد شد.
وی گفت : وزارت راه و شهرسازی و شورای عالی معماری و شهرسازی کشور با تصویب نهایی طرح تفصیلی مناطق حاشیه نشین تبریز بدنبال ارائه کمک های مادی ، معنوی و فنی برای ساماندهی معضل حاشیه نشینی در تبریز است.
صادق نجفی شهردار تبریز نیز گفت : توجه به مناطق حاشیه محروم و کمتر توسعه یافته در اولویت برنامه های شهرداری کلانشهر تبریز است.
وی گفت : توجه به مناطق حاشیه و کم برخوردار برای تحقق آرمان محرومیت زدایی و توسعه متوازن شهری یک برنامه اصلی کاری در شهرداری است.
نجفی گفت : با عملیاتی شدن ساخت ۱۰ هزار واحد مسکونی در بافت حاشیه نشینی و فرسوده تبریز به صورت ضربتی که در قالب طرح اسکان « پایا » صورت می گیرد ۱۰ هزار واحد مسکونی بصورت استاندارد در تبریز ساخته می شود.
وی افزود :در راستای همین هدف و با مشارکت و همکاری انبوه سازان و دیگر دستگاههای ذیربط انتقال شهروندان در برخی از مناطق حاشیه نشین و نامقاوم شهر به ۵ هزار واحد مسکونی در آینده عملیاتی خواهد شد.
نجفی اجرای طرح های زیربنایی در ساماندهی مناطق حاشیه نشین تبریز را در راستای نوسازی شهری و کاهش آسیب ها و خطرات ناشی از بحران های طبیعی به ویژه زلزله ارزیابی کرد و گفت : بیش از ۲ هزار هکتار مناطق حاشیه نشین در شمال ، جنوب و غرب کلانشهر تبریز وجود دارد که برای نوسازی ، تخریب و یا ساماندهی آنها نیازمند حمایت ملی هستیم.
منبع: شهریار نیوز
Related Posts
- آمادگی سازمان باغستانهای سنتی شهرداری قزوین به منظور انجام آبیاری مکمل برای باغ های کم آب
- در سالی که گذشت بیش از ۴۴ هزار شهروند با سامانه ۱۳۷ شهرداری قزوین تماس گرفتند
- جانمایی سطل های زباله جدید
- جانمایی سطل های زباله جدید
- بازدید نمایندگان سازمان حمل و نقل بار و مسافر شهرداری همدان
- تجهیز تعدادی از اتوبوس های ناوگان سازمان اتوبوسرانی قزوین به سیستم گرمایشی و سرمایشی مدرن
- بازسازی ۱۷۷ دستگاه اتوبوس از سراسر کشور در مرکز بازسازی امام علی (علیه السلام) سازمان اتوبوسرانی شهرداری قزوین
- بازدید مسئولین سازمان حمل و نقل بار و مسافر شهرستان دُرود از سازمان اتوبوسرانی شهرداری قزوین
- بازدید مدیرعامل سازمان حمل و نقل بار و مسافر شهرداری کاشان از سازمان اتوبوسرانی شهرداری قزوین
- خدمت رسانی اتوبوسرانی در سالروز حماسه ملّی ۹ دی
- خدمت رسانی اتوبوسرانی در سالروز حماسه ملّی ۹ دی
- خدمت رسانی اتوبوسرانی در سالروز حماسه ملّی ۹ دی
- قاسمی، مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری قزوین خبر داد؛
- مدیر عامل سازمان زیباسازی شهرداری قزوین خبر داد؛
- نور آرایی های سطح شهر به مناسبت سالروز رحلت امام خمینی(ره) به مدت یک شب خاموش شد
- زباله های عفونی بیمارستان ها بدون بی خطرسازی به زباله دان اهواز می رود
- بیش از ۷۵ درصد از زباله های سطح شهر را مواد آلی و پسماندهای غذایی تشکیل می دهد
- ۷۰ میلیارد ریال برنامه مدیریت پسماند برای شهرداری اردبیل تعریف شد
- دبیر: نیمی از هزینه پسماند را باید شهرداری تهران پرداخت کند
- حجم بازیافت پسماند طی پنج سال از ۲۰به ۶۰ درصد افزایش می یابد
- وزیر بهداشت: گمان میکنم جمع آوری زبالههای بیمارستانی وظیفه شهرداری است
- جریمهی سنگین تخلیهکنندگان غیرمجاز خاک و نخاله در کرمان
- مسوولیت نابودی زبالههای ۱۰۰۰ مرکز درمانی تهران با شهرداری تهران نیست
- اتصال ریلی ۷ شهر با بهرهبرداری از قطار حومهای نجفآباد-اصفهان
- انجام اصلاحات خطوط با هدف حذف خطوط موازی اتوبوسرانی شهرداری مشهد
- توسعه سیستمهای هوشمند مدیریت ترافیک در پایتخت
- شهرداری نقشی در کمک به خرید تاکسی هیبریدی و موتور برقی ندارد
- خروج ۲۰۰۰ اتوبوس فرسوده از ناوگان حمل و نقل تهران
- تعیین میزان اعتبار کارت بلیتهای یکساله متناسب با مصرف شهروندان
- شهرداری تهران به تعهدات خود در خصوص مترو عمل کند
- شهرداری تهران خرید واگن های مترو از چین را تکذیب کرد
- Loon Copter پهپاد شگفت انگیز با قابلیت شنا در سطح و زیر آب
- آخرین فهرست از پرشتابترین سوپراسپرتهای دنیا+تصاویر
- آیا آیفون ۷ واقعی این شکلی است؟+تصاویر
- تصاویر/ کولاک شرق امریکا را فلج کرد
- مایکروسافت مدلهای جدید سرفیس بوک، سرفیس پرو ۴ و سرفیس پن را معرفی کرد
- بهترین فیلمهای سال ۲۰۱۵ از نگاه منتقدان
- پرواز از نیویورک به دبی، تنها در ۲۲ دقیقه
- کدام تکنولوژی صفحه نمایش برای تلویزیونها بهتر است؛ LCD یا OLED؟