محمدحسین مقیمی ۴ ماه قبل از ورود محمود احمدینژاد به شهرداری در سالهای ۸۱ تا ۸۲ و در زمانی که شورای شهر اول شهردارانش را برکنار کرده و سپس خودش منحل شده بود، به عنوان قائم مقام شورا و سرپرست شهرداری میانجی مدیریت شهری میشود.
به گزارش نامه نیوز، او پس از رفتن از وزارت کشور و ورود به مجلس نیز ارتباطش با مدیریت شهری را قطع نکرده و در دورانی که محمدباقر قالیباف شهردارشد، همواره حامی و پشتیبان شهرداری تهران بوده است.
مقیمی در این مدت مسئول شورای شهر و معاون وزیر کشور هم بود.دوران همزمانی این سه مسئولیت سنگین، اجباری و پرماجرا کوتاه بوده اما مقیمی میگوید که توانسته با تعاملات مشترک و استفاده مناسب از زمان، این دوران را به دورانی مفید و موثر برای هر سه طرف تبدیل کند.
او اکنون استاندار استان مرکزی است. مقیمی درباره دوران پرمسئولیتش با ایسنا گفت وگویی انجام داده است. خلاصه مهمترین اظهارات او در جدول زیر آمده است:
موضوع | شرح موضوع |
دوران شروع به فعالیت در شهرداری تهران | – در سال ۸۱ و در دوره اول شورای شهر تهران اختلافاتی بین اعضا به وجود آمد که بیشتر در مورد مسایل شهرداری و مسایل مرتبط بین این دو بود و باعث شد نهایتا شورای شهر تهران منحل شود و به تبع دیگر شهردار نیز وجود نداشته باشد. – شهردار جدید که آقای ملکمدنی بود بعد از ۱۱ ماه دچار مشکل شد و او را نیز تغییر دادند به این ترتیب هم شهردار برکنار و هم شورای شهر منحل شد. در این شرایط باید یک نفر سرپرست میشد و طبق قانون به جای شورای شهر، قائم مقامی شورای شهر در وزارت کشور این مسئولیت را بر عهده داشت. – در نهایت وزیر کشور از من درخواست کرد تا با حفظ سمت، مسئولیت شهرداری تهران را هم بر عهده بگیرم و خوشبختانه توانستیم در همان زمان با کمک دوستانی در شهرداری و همراهی خدا این مسئولیت را به سرانجام برسانیم. |
فضای کاری | – شهرداری تهران در آن دوره بدهی بسیار زیادی داشت و تراکم چالشهای شهرداری با بخشهای مختلف دولتی و در درون خود بسیار زیاد بود. به عنوان مثال ۳۰ مشاور را به کار گرفته بودند تا برای طرح تفصیلی مطالعاتی را انجام دهند که نیاز به یک راهبری داشتند تا نظرات آنها را تایید شود و به یک نقطه مطلوب برسد. – در آن زمان بسیاری از پروژههای مهم شهری مثل تونل رسالت و یا پروژههای مترو به علت مشکلات مالی متوقف مانده بود و درآمد پایین شهرداری اجازه ادامه آنها را نمیداد. – در آن زمان به دلیل این که همزمان سرپرست شهرداری ، معاون عمرانی وزیر کشور و قائم مقام شوراها بودم سعی میکردم تا از شرایط مشترک برای کار بیشتر و سامان دادن به امور استفاده کنیم که البته در بسیاری از موارد این اتفاق افتاد و چون مسئولیت مشترکی وجود داشت، بسیاری از اقدامات با سرعت بیشتری به نتیجه رسید. – آن زمان محلی برای تامین درآمدهای پایدار وجود نداشت. به مجلس رفتم و پس از جلسات مختلف ، مجلس با وجود اینکه درآمدهای دولت بسیار کم بود و تمایل جدی برای قبول عوارض وجود نداشت، تصویب از بنزین نفت سفید و گازوئیل ۱۰ درصد و از نفت کوره ۵ درصد عوارض گرفته شود. البته در سالهای بعد موارد دیگری به این عوارض افزوده شد و امروز که بنزین ۴۰۰ و ۷۰۰ تومان عرضه میشود این ۱۰ درصد عوارض میتواند محل درآمدی خوبی برای شهرداری باشد و جهش بسیار بالایی در درآمدهای پایدار شهرداری باشد. – موضوع دیگر تجمیع عوارض بود. دولت لایحهای را به مجلس برد تا همه عوارض را حذف کند و به جای آن درآمدی را بگذارد. برای این موضوع حداقل ۶۵ جلسه مشترک با شهرداری، وزارت کشور و مجلس داشتیم و قرار شد ۴ درصد عوارض دریافت شود که ۸٫۲ درصد آن برای دولت و ۲٫۱ درصد آن برای شهرداری باشد. – در همان دوران در مورد مترو نیز لایحهای را به دولت ارائه کردیم تا برای سه خط مترو حدود ۳٫۵ میلیارد دلار مجوز فاینانس دریافت کنیم که این مبلغ در مجلس تصویب شد و هشت کلانشهر امکان استفاده از این فاینانس را پیدا کردند البته با تغییر در دولت و شهرداری در آن دوران این مصوبه متوقف ماند. |
مونوریل | – قبل از ورود آقای احمدینژاد به عنوان شهردار به شهرداری تهران و در همان دوره چهار ماهه مسئولیتم بحثی در مورد مونوریل وجود نداشت و لذا اگر تصمیمی هم گرفته شده مربوط به دوره بعد از من در شهرداری تهران است و قطعا اگر میخواستند آن را اجرا کنند باید مصوبه را هم دریافت میکردند. – بعد از خروجم از شهرداری تهران هم تا زمانی که در معاونت عمرانی وزارت کشور بودم، با وجود پیگیریهای مستمری که از شهرداری تهران برای دریافت طرح مونوریل داشتیم، اما هیچ طرحی را به شورای عالی ترافیک نیاوردند و البته به صورت غیرقانونی این کار را آغاز کردند و ما هم به آنها تذکر دادیم اما با صرف هزینههای زیادی صورت گرفت و بعد با هزینههای بیشتری جمعآوری شد. – شورای عالی ترافیک شهرهای کشور که معاون عمرانی وزیر کشور مسئولیت آن را بر عهده دارد، تنها مرجع بررسی طرحهای حملونقل شهری کشور است و هر مدل حملونقلی از جمله قطار شهری، مونوریل و تراموا ابتدا باید در این شورا بررسی و به تصویب برسد . – موضوع مونوریل بزرگترین چالش شهرداری و دولت در ابتدای کار دولت نهم بود بارها از آنها خواستیم تا آنها طرح توجیهی خود را ارائه کنند تا مطالعات صورت گرفته مورد بررسی قرار گیرد تا اگر مناسب بود و توجیه داشت صورت گیرد. اما تصور بر این بود که ما قصد متوقف کردن این پروژه را داریم در صورتی که اگر کار اجرایی صحیحی بود قطعا از آن حمایت میکردیم. |
انحلال شورای اول | – در همان زمان ضوابط و مقرراتی باید اجرا میشد که اجرا نشد و یا حداقل نسبت به آنها بیتوجهی صورت گرفت و این شرایط زمینه بروز اختلاف و انحلال در شهرداری و شورا را به وجود آورد.
– وزارت کشور در مورد اختلاف نظر شورا با شهرداری دخالتی نداشت و اعضای شورا خودشان با هم درباره برخورد با شهردار و مسائل شهرداری اختلافنظر داشتند. معاونت اجتماعی و شورای وزارت کشور و شخص وزیر زمان زیادی را برای رفع اختلاف در نظر گرفتند تا آنها به توافق برسند و حتی در همان دوره من نیز شخصا چندین جلسه را با شورا و شهرداری داشتم تا مساله حل شود، اما افراد شورای شهر تهران افرادی با سابقه، سیاسی و انقلابی بودند و هر کدام خودشان را یک فرد قوی و یک رجل سیاسی میدانستند و حاضر نبودند از حوزه خودشان و پافشاری بر آن، کوتاه بیایند.
|
Related Posts
- قاسمی، مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری قزوین خبر داد؛
- مدیر عامل سازمان زیباسازی شهرداری قزوین خبر داد؛
- نور آرایی های سطح شهر به مناسبت سالروز رحلت امام خمینی(ره) به مدت یک شب خاموش شد
- مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری قزوین خبر داد؛
- مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری خبر داد؛
- عملیات عمرانی پروژه پل ورودی ناحیه دانش به ناصر آباد به پایان رسید
- آغاز عملیات عمرانی نوسازی و بازسازی پیاده رو خیابان شهرداری
- احداث اولین سرویس بهداشتی مجهز به اتاق کودک و مادر در بوستان بلوار آزادگان قزوین
- احداث سرویس بهداشتی
- پیشرفت ۳۵ درصدی پروژه احداث ساختمان اداری ناحیه متصل شهری آزادگان
- صادقی،مدیر منطقه ۲ شهرداری قزوین اعلام کرد؛
- صدور ۱۸۵ پایان کار ساختمانی در ۷ ماه سال جاری در منطقه ۲ شهرداری قزوین
- پروانه ساختمانی ۷ ماهه ۹۷
- پیشرفت ۹۰ درصدی فاز ۲ پروژه احداث بوستان میرداماد قزوین
- عملکرد ۷ ماهه منطقه دو شهرداری قزوین در صحن علنی شورای اسلامی قزوین ارائه شد
- زباله های عفونی بیمارستان ها بدون بی خطرسازی به زباله دان اهواز می رود
- بیش از ۷۵ درصد از زباله های سطح شهر را مواد آلی و پسماندهای غذایی تشکیل می دهد
- ۷۰ میلیارد ریال برنامه مدیریت پسماند برای شهرداری اردبیل تعریف شد
- دبیر: نیمی از هزینه پسماند را باید شهرداری تهران پرداخت کند
- حجم بازیافت پسماند طی پنج سال از ۲۰به ۶۰ درصد افزایش می یابد
- وزیر بهداشت: گمان میکنم جمع آوری زبالههای بیمارستانی وظیفه شهرداری است
- جریمهی سنگین تخلیهکنندگان غیرمجاز خاک و نخاله در کرمان
- مسوولیت نابودی زبالههای ۱۰۰۰ مرکز درمانی تهران با شهرداری تهران نیست
- اتصال ریلی ۷ شهر با بهرهبرداری از قطار حومهای نجفآباد-اصفهان
- انجام اصلاحات خطوط با هدف حذف خطوط موازی اتوبوسرانی شهرداری مشهد
- توسعه سیستمهای هوشمند مدیریت ترافیک در پایتخت
- شهرداری نقشی در کمک به خرید تاکسی هیبریدی و موتور برقی ندارد
- خروج ۲۰۰۰ اتوبوس فرسوده از ناوگان حمل و نقل تهران
- تعیین میزان اعتبار کارت بلیتهای یکساله متناسب با مصرف شهروندان
- شهرداری تهران به تعهدات خود در خصوص مترو عمل کند
- شهرداری تهران خرید واگن های مترو از چین را تکذیب کرد
- Loon Copter پهپاد شگفت انگیز با قابلیت شنا در سطح و زیر آب
- آخرین فهرست از پرشتابترین سوپراسپرتهای دنیا+تصاویر
- آیا آیفون ۷ واقعی این شکلی است؟+تصاویر
- تصاویر/ کولاک شرق امریکا را فلج کرد
- مایکروسافت مدلهای جدید سرفیس بوک، سرفیس پرو ۴ و سرفیس پن را معرفی کرد
- بهترین فیلمهای سال ۲۰۱۵ از نگاه منتقدان
- پرواز از نیویورک به دبی، تنها در ۲۲ دقیقه
- کدام تکنولوژی صفحه نمایش برای تلویزیونها بهتر است؛ LCD یا OLED؟