هوای تهران آلوده است و شهروندان تهرانی در حسرت بلعیدن هوای پاک هستند اما تنها منبع طبیعی پاکسازی هوا در تهران از سال ها پیش رو به نابودی است.
به گزارش خبرنگار شهرخبر، از همان سال هایی که برج ها در تهران سر به فلک کشید، درختان فرو افتادند تا تهران روز به روز بیشتر به سمت آلوده شدن هوا گام بردارد چرا که امروز هر کودکی می داند درختان دی اکسید کربن جذب می کنند و اکسیژن بیرون می دهند.
اکسیژنی که این روزها در هیاهوی ترافیک و دود و دم تهران ماده ای حیاتی است اما هر روز اخبار جدیدی از قطع درختان تهران به گوش می رسد.
هنوز از یادها نرفته است که وقتی محمود احمدی نژاد در دوران شهرداری خود اعلام کرد تصمیم به قطع درختان خیابان ولیعصر دارد چرا که این درختان عمر خود را کرده اند چه بلوایی در رسانه ها ایجاد شد. بلوایی که سرانجام شهردار آن روزها را مجاب کرد که دست از قطع درختان بردارند اما چند سال بعد در دوران شهردار جدید عکس هایی از قطع درختان خیابان ولی عصر روی خط رسانه ها رفت.
شهرداری؛ از سکوت تا تخریب
اعتراض ها ادامه داشت اما راه به جایی نبرد چرا که هر روز سرنوشت غمانگیز درختان باغهایی که به خاطر ساخت و سازهای غبرمجاز، طعمه آتش سوزی تعمدی و تیغهی تبرها میشوند، روی خط رسانه ها می رود و محمد باقر قالیباف سکوت کرده است.
سال ۹۰ بود که خبر رسید، برخی از عوامل شهرداری ناحیه یک تهران در بامداد جمعه، ۲۶/ ۱ / ۱۳۹۰ اقدام به تخریب قسمتی از محوطه و قطع دهها اصله درخت قدیمی محوطه اصلی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام کردهاند.
بنا بر گزارش ها عوامل شهرداری ناحیه یک تهران، بدون اطلاع قبلی اقدام به تخریب قسمتی از محوطه و قطع دهها اصله درخت قدیمی محوطه اصلی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام کردند و هرگز توضیحی درباره علت این کار داده نشد.
ماجرای قطع درختان قیطریه
بعد از ان هم سال گذشته بود که درختان یکی از بلوارهای قیطریه به طور مرموزی قطع شدند تا برج ها جای آنها را بگیرد.
شهرداری تهران اما در آن روزها با وجود مستندات جامع، گزارش های تصویری رسانه ها و حتی تایید مسئولان شهرداری منطقه، قطع درختان و وجود هرنوع درختی در این بلوار شهری را رد کرد.
در آن روزها سخنگوی شهردار تهران در نشست خبری خود گفت: ˈ۱۵ سال است که قیطریه محل تردد روزانه من است و اصلا درختی در رفیوژ میانی (جداکننده وسط معبر) این بلوار وجود نداشته و نداردˈ.
ˈمحمد هادی ایازیˈ در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه بر سر درختان بلوار کاوه قیطریه چه آمده و چرا درختان این منطقه را شبانه قطع کرده اید و قصد دارید این روند را تا کی ادامه دهید؟ گفت: نمیدانم از کجا حرف می زنید اما هیچ درختی در هیچ کجای تهران قطع نشده است. ˈآدرس دقیق به من بدهید.ˈ توصیه می کنم بروید خود آن مکان را بازدید کنید.
سرنوشت تلخ درختان «باغ معنوی» در هاله ای از ابهام
این روند اما در سال ۹۲ هم ادامه دار شد تا قصه قطع درختان «باغ معنوی» در جمشیدیه تهران در میان انکار و تایید مسئولان ، روایت تلخ دیگری باشد از قطع درختان تهران.
اتفاقی که باز هم از سوی مدیران شهری تکذیب شده و رئیس سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری تهران در چند نوبت مصاحبه با صراحت کامل در این باره اعلام کرد که هیچ درختی قطع نشده و تنها تعدادی از آنها خشک شده است.
مسئولان شهرداری اما در حالی قطع درختان باغ معنوی جمشیدیه را تکذیب میکنند که نه تنها گروهی از شهروندان قطع درختان را مشاهده کرده، بلکه شکایت به مجلس هم بردهاند و کمیسیون اصل نود هم تایید کرده که در پی شکایتهای مردمی پیگیر قطع درختان باغ معنوی جمشیدیه است.
به عنوان مثال ، محمد علی اسفنانی، سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس نیز با انتقاد از تخریب باغ معنوی منطقه جمشیدیه گفته : “تخریب درختان این باغ در حجم بسیار وسیعی اتفاق افتاده که باید به صورت جدی بررسی شود.”
محمد حقانی، عضو کمیسیون سلامت شورای شهر تهران هم با رد گفتههای مسئولان شهرداری گفته: “همین شب ۲۴ آذرماه تعدادی درخت از این باغ خارج کردند. گفته معاون شهردار تهران که میگوید این درختان خشک شده، درست است اما این درختان را اول خشک کردند بعد قطع کردهاند.”
همچنین رییس حفاظت محیط زیست تهران در نامهای به ریاست کلانتری ۱۲۳ نیاوران، تایید کرده که تعداد بسیار زیادی درخت در این منطقه ریشه کن و سوزانده شده و اقدام به خاکبرداری و تسطیح زمین صورت گرفته است.
این کش مکش ها اما در حالی ادامه دارد که براساس طرح تفصیلی پایتخت، منطقه باغ معنوی جمشیدیه واقع در انتهای خیابان امیدوار که به پارک جمشیدیه منتهی میشود در پهنه حفاظت ویژه سبز موسوم به جی ۳۲۳ واقع شده است.
منطقهای که طبق قانون نمیتواند هیچ گونه ساخت و سازی داشته باشد. اما طبق اسنادی که در رسانه هایی چون خبرگزاری ایلنا منتشر شده در این منطقه برای ۴۲ هزار متر مربع مسکونی جواز ساخت صادر شده که حتی پیش بینی میشود تا ۷۰ هزار متر مربع هم بالا برود.
انتقاد رئیس کمسیون شهرسازی شورا از اهمال شهرداری
محمد سالاری، رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر تهران در گفتگو با خبرنگار شهرخبر در خصوص قطع درختان تهران گفت: در خصوص قطع درختان از سوی شورای اسلامی شهر تهران در دوره چهارم به طور جدی بررسی شده است.
وی افزود: دغدغه اعضای شورای شهر سبب شد تا مجوز «باغ معنوی» توسط شورای عالی شهرسازی و معماری کشور لغو شود.
شهرداری پرونده های قطع درختان را به قوه قضاییه ارجاع نمی دهد
این عضو شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: در سالهای گذشته در مقابل قطع درختان شهرداری ها مکلف بودند علاوه براینکه این پرونده ها در کمیسیون باغات مناطق بررسی شود و جرایم مربوطه بر اساس ضوابط مقرر گرفته شود، متخلفین نیز طبق قانون به مراجع قضایی معرفی شوند.
رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر تهران ضمن بیان اینکه اتفاقی که در سال های گذشته افتاده شهرداری پس از اخذ جریمه، دیگر متخلفین را به مراجع قضایی معرفی نکرده است اظهار کرد: همین امر سبب شده تا برای کسانی که به دنبال کسب درآمد ناشی از ساخت و ساز هستند، یک حاشه امنی ایجاد شود و متوجه شوند قطع درخت جرم آنچنانی نیست و صرفا با پرداخت مقداری جریمه به حساب شهرداری تهران می توانند پروانه خود را دریافت کنند.
وی با اشاره به اینکه تا به حال چندین مرتبه این موضوع در صحن علنی شورا و کمیسیون مطرح شده است گفت: شهرداری ها باید با کسانی که اقدام به قطع درخت می کند به عنوان یک متخلف برخورد کند و علاوه بر دریافت جریمه آنها را به مراجع قضایی معرفی کند.
سالاری ضمن بیان بی اطلاعی از اینکه در کمیسیون قضایی مجلس نیز این موضوع مطرح است گفت: آقای مختاری مسئول سازمان پارک ها، به عنوان یک مدیر شهری حس مسئولیت بالایی نسبت به قطع درختان پایتخت دارد.
بارها تذکر داده ایم!
وی تاکید کرد: بارها اعضای شورای شهر به شهرداری تذکر دادند. همچنین در دیدار با مقام معظم رهبری بر موضوع قطع درختان و از بین بردن باغات پایتخت تاکیدات فراوانی صورت گرفت.
این عضو شورای اسلامی شهر تهران خاطرنشان کرد: همین که پرونده این افراد متخلف به مراجع قضایی برود و با آنها به عنوان یک مجرم برخورد شود، همین سیر طولانی بررسی جرایم این افراد می تواند یک عامل بازدارنده در قطع درختان شود.
ماجرا هر چه هست مهم این است که تهران منبع تنفسی خود را از دست می دهد و این در حالی است که منابع رسمی اعلام میکنند «هفتهای ۵۲ نفر به صورت مستقیم بر اثر آلودگی هوا در شهر تهران جان خود را از دست میدهند.» و کسی به فکر نیست. تنها سودهای میلیاردی که از ساختن برج های عظیم در تهران برای عده ای حاصل می شود مهم است و کسی هم پاسخگو نیست.
Related Posts
- آمادگی سازمان باغستانهای سنتی شهرداری قزوین به منظور انجام آبیاری مکمل برای باغ های کم آب
- در سالی که گذشت بیش از ۴۴ هزار شهروند با سامانه ۱۳۷ شهرداری قزوین تماس گرفتند
- جانمایی سطل های زباله جدید
- جانمایی سطل های زباله جدید
- بازدید نمایندگان سازمان حمل و نقل بار و مسافر شهرداری همدان
- تجهیز تعدادی از اتوبوس های ناوگان سازمان اتوبوسرانی قزوین به سیستم گرمایشی و سرمایشی مدرن
- بازسازی ۱۷۷ دستگاه اتوبوس از سراسر کشور در مرکز بازسازی امام علی (علیه السلام) سازمان اتوبوسرانی شهرداری قزوین
- بازدید مسئولین سازمان حمل و نقل بار و مسافر شهرستان دُرود از سازمان اتوبوسرانی شهرداری قزوین
- بازدید مدیرعامل سازمان حمل و نقل بار و مسافر شهرداری کاشان از سازمان اتوبوسرانی شهرداری قزوین
- خدمت رسانی اتوبوسرانی در سالروز حماسه ملّی ۹ دی
- خدمت رسانی اتوبوسرانی در سالروز حماسه ملّی ۹ دی
- خدمت رسانی اتوبوسرانی در سالروز حماسه ملّی ۹ دی
- قاسمی، مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری قزوین خبر داد؛
- مدیر عامل سازمان زیباسازی شهرداری قزوین خبر داد؛
- نور آرایی های سطح شهر به مناسبت سالروز رحلت امام خمینی(ره) به مدت یک شب خاموش شد
- زباله های عفونی بیمارستان ها بدون بی خطرسازی به زباله دان اهواز می رود
- بیش از ۷۵ درصد از زباله های سطح شهر را مواد آلی و پسماندهای غذایی تشکیل می دهد
- ۷۰ میلیارد ریال برنامه مدیریت پسماند برای شهرداری اردبیل تعریف شد
- دبیر: نیمی از هزینه پسماند را باید شهرداری تهران پرداخت کند
- حجم بازیافت پسماند طی پنج سال از ۲۰به ۶۰ درصد افزایش می یابد
- وزیر بهداشت: گمان میکنم جمع آوری زبالههای بیمارستانی وظیفه شهرداری است
- جریمهی سنگین تخلیهکنندگان غیرمجاز خاک و نخاله در کرمان
- مسوولیت نابودی زبالههای ۱۰۰۰ مرکز درمانی تهران با شهرداری تهران نیست
- اتصال ریلی ۷ شهر با بهرهبرداری از قطار حومهای نجفآباد-اصفهان
- انجام اصلاحات خطوط با هدف حذف خطوط موازی اتوبوسرانی شهرداری مشهد
- توسعه سیستمهای هوشمند مدیریت ترافیک در پایتخت
- شهرداری نقشی در کمک به خرید تاکسی هیبریدی و موتور برقی ندارد
- خروج ۲۰۰۰ اتوبوس فرسوده از ناوگان حمل و نقل تهران
- تعیین میزان اعتبار کارت بلیتهای یکساله متناسب با مصرف شهروندان
- شهرداری تهران به تعهدات خود در خصوص مترو عمل کند
- شهرداری تهران خرید واگن های مترو از چین را تکذیب کرد
- Loon Copter پهپاد شگفت انگیز با قابلیت شنا در سطح و زیر آب
- آخرین فهرست از پرشتابترین سوپراسپرتهای دنیا+تصاویر
- آیا آیفون ۷ واقعی این شکلی است؟+تصاویر
- تصاویر/ کولاک شرق امریکا را فلج کرد
- مایکروسافت مدلهای جدید سرفیس بوک، سرفیس پرو ۴ و سرفیس پن را معرفی کرد
- بهترین فیلمهای سال ۲۰۱۵ از نگاه منتقدان
- پرواز از نیویورک به دبی، تنها در ۲۲ دقیقه
- کدام تکنولوژی صفحه نمایش برای تلویزیونها بهتر است؛ LCD یا OLED؟