مصوبه وزارت راه، مسکن و شهرسازی دولت قبل به شهرداری امکان تراکم فروشی در همه مناطق تهران را داد و در عوض، همه زمینهای این وزارتخانه، قابل ساختمان سازی مسکونی و مختلط شد.
آفتاب: امید سلیمی بنی: چرا در تهران افزایش تراکم و بلندمرتبه سازی وجود دارد؟ مسوولش کیست؟ مدافعان شهرداری تهران همواره می گفتند دولت، حاکم اصلی بر شورای عالی شهرسازی و معماری و کمیسیون ماده ۵ است و شهرداری در این نهادها، یا رای ندارد یا رایش در حداقل ممکن است، پس چه دلیلی دارد تراکم فروشی یا صدور مجوز ساخت و ساز بلندمرتبه، در این نهادها تصویب شود؟
پاسخ اکنون در پایگاه اطلاعرسانی وزارت راه، مسکن و شهرسازی، می خوانیم. این تارنما اسنادی را منتشر کرده که نشان می دهد شورای عالی شهرسازی و معماری دولت گذشته، به ریاست علی نیکزاد، وزیر سابق راه، مسکن و شهرسازی، بر خلاف نظر کارشناسان فنی این شورا، مصوبه ای را تصویب کرده که نتیجه آن، افزایش ۱۷ درصدی تراکم مسکونی در مناطق مختلف شهری تهران است.
جالب اینجاست با وجودی که مرجع تهیه طرح تفصیلی و تصویب اولیه آن، شورای شهر تهران بوده، تا امروز، هیچ واکنش و اعتراضی، حتی در حد اعلام به رسانه های جمعی، از سوی اعضای شورای شهر دوره سوم تهران، انجام نشده.
با این وجود، وزارت راه، مسکن و شهرسازی، اسنادی را منتشر کرده که به خوبی نشان می دهد مجوز دادن تراکم اضافی در مناطق مختلف تهران، با امضای نیکزاد، وزیر سابق و رئیس سابق شورای عالی شهرسازی و معماری کشور به شهرداری تهران داده شده است.
ولی چطور دولت احمدی نژاد که در رقابت با شهرداری تهران بود، به رقیب خود اجازه داد تا با فروش تراکم بیشتر، پول بیشتری به دست بیاورد، جواب آن را می توان در بند ۶ این مصوبه، جستجو کرد. طبق این بند مصوبه، همه زمینهای دولتی متعلق به وزارت راه و شهرسازی، به کاربری مسکونی و مختلط (مسکونی-اداری-تجاری) تبدیل می شود. اینجاست که پای شهرداری تهران نیز به ماجرا باز می شود. طبق این بند، شهرداری تهران باید با همکاری دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ظرف مدت یک ماه از زمان تصویب (۹/۲/۹۱) نسبت به تدقیق و لحاظ آن در طرح تفصیلی جدید شهر تهران، اقدام می کند. یعنی مجوزی که به کمیسیونهای وابسته به شهرداری تهران (ماده ۵ و ۱۰۰) داده شده تا تراکم سازی در تهران را مجاز و قانونی کنند.
شورای عالی شهرسازی و معماری که بخش دولتی این مشارکت شمرده می شود نیز بر خلاف نظر کارشناسان فنی این شورا، مجوزی به شهرداری داد که تراکم فروشی در تهران را قانونی کند.
تراکم فروشی قانونی به زبان ساده
چندی پیش عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی دولت یازدهم با انتقاد از عملکرد دولت قبلی در افزایش کمی واحدهای مسکونی تاکید کرد افزایش جمعیت در تهران تنها آثاری که به دنبال دارد آلودگی هوا، کمبود اشتغال و مشکلات ترافیکی است که در آینده هم زندگی را برای شهروندان تهرانی با مشکلات بیشتری مواجه می کند.
او همزمان با انتشار تنها یکی از مصوبات شورای عالی شهرسازی و معماری در دوره گذشته، گفت: “با این مصوبه یک شبه ۱۷ درصد به تراکم شهر تهران افزوده شد بدون اینکه شرایط زیرساخت ها و ظرفیت شهر تهران برای جمعیت در نظرگرفته شود.”
طبق مصوبه ای که شورای عالی شهرسازی و معماری در دوره نیکزاد تصویب کرده، تمامی پهنه هایی با تراکم دو طبقه، به سه طبقه تبدیل می شود. پهنه هایی با تراکم ۳ طبقه و ۴ طبقه، به ۵ طبقه تبدیل می شود. ساخت و ساز ۵۰ تا ۱۵۰ متر مربعی در کوچه هایی با عرض ۶ متر، تا سه طبقه مجاز می شود. ساخت و ساز در اراضی کمتر از ۵۰ متر با ۸۰ درصد اشغال مجاز خواهد شد. ساخت و ساز در پهنه باغات با اشغال ۳۰ درصد زمین و تا ۴ طبقه مجاز است. تراکم پایه (بدون پرداخت عوارض) در زمینهای شمال خیابان انقلاب، ۱۲۰ درصد وسعت زمین است و در زمینهای جنوب این خیابان، ۱۸۰ درصد وسعت ملک خواهد بود.
اعتراض اهل فن به این مصوبه
در حالی که شهرداری و دولت دهم، با مشارکت یکدیگر، تراکم مسکونی در تهران را ۱۷ درصد افزایش می دادند نامه ای توسط اعضای کمیته فنی شورای عالی شهرسازی و معماری نوشته و امضا شد. این نامه، به هیچ عنوان مورد توجه وزیر سابق راه، مسکن و شهرسازی قرار نگرفت. دلیل مخالفت با مصوبه دولت و مشکلات مورد اشاره در این نامه در جدول زیر آمده است:
دلایل فنی مخالفان برای مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری
دلیل مخالفت با مصوبه | توضیح |
تشدید مشکلات مردم با افزایش جمعیت | زیرساختهای برنامهریزی شده برای شهر تهران بر اساس جمعیت ثابت ۹٫۲ میلیون نفر بوده که هر گونه بارگذاری جمعیتی افزون بر رقم فوق و بدون تجدیدنظر در زیرساختهای شهر، غیرکارشناسی بوده و مشکلات و چالشهای موجود در زمینه تأمین خدمات، ترافیکی، آلودگی هوا، تأمین آب و … را تشدید خواهد کرد. |
مشکل در تامین آب شرب | شهر تهران در حال حاضر با چالش تأمین آب شرب با کیفیت مواجه بوده و پیشنهاد افزایش تراکم بدون توجه به چالشهای موجود در این بخش، شهردار را با مشکلات حادی درگیر خواهد کرد. |
تمرکزگرایی در تهران | کلیه سیاستهای کلان مجلس و دولت در زمینه لزوم تمرکززدایی از شهر تهران با تصویب پیشنهاد مطروحه مخدوش و به چالش کشیده خواهد شد. |
فرسوده ماندن خانه ها | پیشنهاد (مصوبه) مطروحه عملا با برنامهها و سیاستهای تشویقی برای مشارکت شهروندان در بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده متناقض بوده و فرصت مذکور را برای همیشه از شهر تهران خواهد گرفت. |
از بین رفتن امنیت و ایمنی | ملاحظات و ضوابط مدیریت بحران و پدافند غیرعامل به شدت مخدوش می شود. |
افزایش آلودگی هوا | فضاهای سبز موجود تهران به عنوان ریه تنفسی کلانشهر آلوده شدیدا در معرض تخریب و ساخت و ساز قرار خواهد گرفت. |
متن اعتراض کارشناسان فنی شورای عالی شهرسازی و معماری
متن مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری
صفحه یک مصوبه
صفحه دو مصوبه
Related Posts
- آمادگی سازمان باغستانهای سنتی شهرداری قزوین به منظور انجام آبیاری مکمل برای باغ های کم آب
- در سالی که گذشت بیش از ۴۴ هزار شهروند با سامانه ۱۳۷ شهرداری قزوین تماس گرفتند
- جانمایی سطل های زباله جدید
- جانمایی سطل های زباله جدید
- بازدید نمایندگان سازمان حمل و نقل بار و مسافر شهرداری همدان
- تجهیز تعدادی از اتوبوس های ناوگان سازمان اتوبوسرانی قزوین به سیستم گرمایشی و سرمایشی مدرن
- بازسازی ۱۷۷ دستگاه اتوبوس از سراسر کشور در مرکز بازسازی امام علی (علیه السلام) سازمان اتوبوسرانی شهرداری قزوین
- بازدید مسئولین سازمان حمل و نقل بار و مسافر شهرستان دُرود از سازمان اتوبوسرانی شهرداری قزوین
- بازدید مدیرعامل سازمان حمل و نقل بار و مسافر شهرداری کاشان از سازمان اتوبوسرانی شهرداری قزوین
- خدمت رسانی اتوبوسرانی در سالروز حماسه ملّی ۹ دی
- خدمت رسانی اتوبوسرانی در سالروز حماسه ملّی ۹ دی
- خدمت رسانی اتوبوسرانی در سالروز حماسه ملّی ۹ دی
- قاسمی، مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری قزوین خبر داد؛
- مدیر عامل سازمان زیباسازی شهرداری قزوین خبر داد؛
- نور آرایی های سطح شهر به مناسبت سالروز رحلت امام خمینی(ره) به مدت یک شب خاموش شد
- زباله های عفونی بیمارستان ها بدون بی خطرسازی به زباله دان اهواز می رود
- بیش از ۷۵ درصد از زباله های سطح شهر را مواد آلی و پسماندهای غذایی تشکیل می دهد
- ۷۰ میلیارد ریال برنامه مدیریت پسماند برای شهرداری اردبیل تعریف شد
- دبیر: نیمی از هزینه پسماند را باید شهرداری تهران پرداخت کند
- حجم بازیافت پسماند طی پنج سال از ۲۰به ۶۰ درصد افزایش می یابد
- وزیر بهداشت: گمان میکنم جمع آوری زبالههای بیمارستانی وظیفه شهرداری است
- جریمهی سنگین تخلیهکنندگان غیرمجاز خاک و نخاله در کرمان
- مسوولیت نابودی زبالههای ۱۰۰۰ مرکز درمانی تهران با شهرداری تهران نیست
- اتصال ریلی ۷ شهر با بهرهبرداری از قطار حومهای نجفآباد-اصفهان
- انجام اصلاحات خطوط با هدف حذف خطوط موازی اتوبوسرانی شهرداری مشهد
- توسعه سیستمهای هوشمند مدیریت ترافیک در پایتخت
- شهرداری نقشی در کمک به خرید تاکسی هیبریدی و موتور برقی ندارد
- خروج ۲۰۰۰ اتوبوس فرسوده از ناوگان حمل و نقل تهران
- تعیین میزان اعتبار کارت بلیتهای یکساله متناسب با مصرف شهروندان
- شهرداری تهران به تعهدات خود در خصوص مترو عمل کند
- شهرداری تهران خرید واگن های مترو از چین را تکذیب کرد
- Loon Copter پهپاد شگفت انگیز با قابلیت شنا در سطح و زیر آب
- آخرین فهرست از پرشتابترین سوپراسپرتهای دنیا+تصاویر
- آیا آیفون ۷ واقعی این شکلی است؟+تصاویر
- تصاویر/ کولاک شرق امریکا را فلج کرد
- مایکروسافت مدلهای جدید سرفیس بوک، سرفیس پرو ۴ و سرفیس پن را معرفی کرد
- بهترین فیلمهای سال ۲۰۱۵ از نگاه منتقدان
- پرواز از نیویورک به دبی، تنها در ۲۲ دقیقه
- کدام تکنولوژی صفحه نمایش برای تلویزیونها بهتر است؛ LCD یا OLED؟